02 mai 2008

Eesti Noorte Fotokunst 80-ndail Lee Fotokeldris

Tallinna Fotomuuseumis, Raekoja tn 4/6 on 24.aprill kuni 5.mai 2008 avatud näitus “Eesti Noorte Fotokunst 80-ndail”.

Fotograafia on saanud tänu tehnika tormilisele arengule ning kogu maailmapildi avardumisele hobiks number üks ka meil Eestis. Eriti on see populaarne noorte hulgas, kellel on piiramatud võimalused oma pilte eksponeerida interneti fotosaitides ja oma kodulehekülgedel, osaleda digifotokonkurssidel.

Samas oli fotograafia meie noorte hulgas populaarne ka varem, ajal, kui igaüks tegi oma pildid kas enda või siis mõne sõbra koduses “laboris” ise algusest lõpuni valmis. Siiski polnud paljudel julgust ega võimalustki oma töid laiema avalikkuse ette tuua, neil puudus väljund.

Aastatel 1982,1984 ja 1986 ENSV Vabariikliku Isetegevusmaja fotometoodiku, Jaan Sülla ning Tallinna fotoklubi aktivisti Peeter Langovitsi korraldatud üleriigiline fotokonkurss “Eesti Noorte Fotokunst” oli katse luua fotost huvitunud noortele stiimul oma võimete proovilepanekukuks. Tulemus oli rabav, nii 16-17 kui 18-30 aastaste vanusegrupis oli osavõtt väga elav, töid laekus kõikjalt üle Eesti ning nende seas oli tõelisi shedöövreid.

Paremad tööd eksponeeriti Kiek in de Kökis ning see oli mitmetele meie tänase foto tuntud tegijatele esimeseks tõsisemaks tuleprooviks. Nende hulgas võiks nimetada Peeter Lauritsat, Ove Maidlat, Peeter Hütti, Peeter Linnapit ja mitmeid teisigi, kelle edasine elu on jäänud lahutamatult seotud fotograafiaga.

Käesolev näitus on valik konkursile saadetud fotodest, mis jäid erinevatel põhjustel autoreile tagastamata ning lisaks juhendi järgi korraldajatele jäänud auhinnatöödest. Oma aja dokumentidena peaksid nad kindlasti pakkuma huvi tänastele vaatajatele ja eriti noortele, kelle elukeskkond kardinaalselt erineb tollasest. Head vaatamist!


Allikas: foto.diip.ee

Kommentaare ei ole: