10 veebruar 2008

Pentax K20D

Kõrge sooritusvõimega vahetatavate objektiividega digitaalne peegelkaamera nõudlikule fotohuvilisele

Uus objektiivide optilisi omadusi maksimeeriv pildisensor ning suur hulk pildistamisrõõmu pakkuvaid omadusi

PENTAX Corporation annab uhkusega teada uuest vahetatavate objektiividega digitaalsest peegelkaamerast PENTAX K20D. See keskklassi mudel pakub nõudlikule amatöörile suurepärast pildikvaliteeti, edasijõudnute funktsionaalsust ning silmapaistva kasutusmugavust ja usaldusväärsust.
Kaamera jaoks on välja töötatud uus pildisensor, mis tagab PENTAX objektiivide optimaalse sooritusvõime. Kaamera pakub kõiki funktsioone ja omadusi, mis on vajalikud digitaalfotograafia meeldivaks ja lihtsaks muutmiseks.

K20D on välja töötatud populaarse PENTAX K10D baasil, mis lisaks suurele huvile ja tunnustusele võitis aastal 2007 kogu maailmas ka palju mainekaid auhindu.

Uus spetsiaalselt K20D jaoks väljatöötatud CMOS pildisensor tagab PENTAX objektiivide optimaalse sooritusvõime. 14,6 efektiivset megapikslit ning uusim müratasandustehnoloogia aitavad eelkäijaga võrreldes pakkuda veelgi paremat pildikvaliteeti.

K20D funktsioonide hulka kuuluvad muuhulgas uus Custom Image funktsioon, mis võimaldab fotograafil seadistada pilditöötlusparameetreid; täiustatud SR värinastabilisaator; põhjalik DR tolmueemaldussüsteem; usaldusväärne särimõõtesüsteem ning tolmu- ja niiskuskindel kaamerakere. Tulemusena vastab K20D täielikult nõudliku amatööri nõudmistele.


Peamised omadused

1. Kõrge pildikvaliteet
[1] Uus CMOS pildisensor:

K20D kaameral on hiljuti väljatöötatud CMOS pildisensor mõõtudega 23,4 × 15,6 mm. Eelmiste pildisensorite baasil omandatud kogemuste põhjal vähendas PENTAX pikslivälja ümber jäävate vooluringide pindala eesmärgiga laiendada valgustundlikku ala. Kaamera sügavus vähenes seega 60 protsendini. Kuna sensor tuvastab väga täpselt diagonaalset valgust, suudab see tagada PENTAX objektiivide optimaalse sooritusvõime. Digitaalne müra püsib minimaalsena, kuna sensor tõstab automaatselt omaenda tundlikkust, võimaldades erifunktsiooni abil toimida vahemikus ISO 100 kuni ISO 6400.
[2] 14,6 efektiivset megapikslit:
K20D uuel CMOS sensoril on umbes 14,6 efektiivset megapikslit ning kõrge sooritus- võimega pildiprotsessor. Nende kahe koostöös sünnivad peente detailide ja rikkalike üleminekutega loomulikud ning elutruud pildid. K20D funktsioonide hulka kuulub ka Custom Image, mis võimaldab fotograafil loovuse väljendamiseks valida kuue erineva pilditöötlusmeetodi hulgast.
[3] Kõrge sooritusvõimega PRIME pildiprotsessor:
K20D sisaldab PENTAX poolt väljatöötatud PRIME (PENTAX Real Image Engine) pildiprotsessorit, mis on välja töötatud eksklusiivselt PENTAX digi- peeglite jaoks. PRIME tagab elutruude värvide ja selge kujutisega pildid. Pildiprotsessoril on DDR2 (Double Data Rate 2) mälu, mis tagab andmete kiire liikumise.

2. PENTAX SR värinastabilisaator
K20D varustusse kuulub PENTAX poolt väljatöötatud pildistabilisaator, mis vähendab kaamera värina mõju piltidele ka nõudlikes pildistustingimustes nagu teleobjektiivi kasutamisel, öövõttel, hämaras pildistamisel või pikkade säriaegade puhul päikeseloojangul. Mehhanism tuvastab kaamera liikumise integreeritud sensori abil ning saadud signaali alusel nihutab magnetvälja abil CMOS sensorit vastavalt vajadusele vertikaal- ja horisontaalsihis. Taoline stabilisaator pakub silmapaistvat kompensatsiooniefekti ulatusega 2,5 kuni 4 säriaja astet. Tulemusena puudub vajadus spetsiaalsete stabilisaatoriga objektiivide järele, kuna kaamera ees saab kasutada praktiliselt kõiki eksisteerivaid PENTAX objektiive.*
* Süsteemiga ühilduvad objektiivid: PENTAX K-, KA-, KAF- ja KAF2-bajonetiga objektiivid. M42 keermega objektiivid (adapteri abil) ning 645- ja 67-süsteemi objektiivid (adapteri abil). Osade objektiivide puhul ei pruugi kõik funktsioonid toimida.

3. Uus Live View funktsioon
K20D kaameral on uus Live View funktsioon, mis võimaldab fotograafil kasutada kadreerimisel kaamera tagaosas olevat LCD monitori. Taoline omadus on äärmiselt kasulik olukorras, kus võttepunkt asub fotograafi suhtes kõrgel või madalal. Live View funktsioon võimaldab fotograafil kontrollida ekraanil ka värinastabilisaatori toimet.

4. Laiendatud dünaamilise ulatuse funktsioon
K20D kaameras on dünaamilise ulatuse laiendusfunktsioon, mis lubab vältida valgeks põlenud alasid säilitades samal ajal õige kontrastsuse. 1EV suurune laiendusefekt aitab jäädvustada ilusaid rikkalike üleminekutega kujutisi.

5. Põhjalik DR tolmueemaldussüsteem: ennetus, eemaldus ja kontroll
K20D varustuse hulka kuulub ka kasutajasõbralik DR tolmueemaldussüsteem, mis välistab tolmu kleepumise CMOS sensori (või madalpääsfiltri) pinnale. PENTAX SP (Super Protect) pinnavääristus kaitseb sensori pinda efektiivselt tolmu ja plekkide eest. Kui pinnale siiski on tekkinud tolm, eemaldatakse see SR süsteemi abil sensorit raputades. Viimaks langeb sensorilt eemaldatud tolm SR seadme põhjas olevale kleepribale. Sellega on sama tolmu edasine liikumine sensorile välistatud.
Uuendatud DR süsteemi varustusse kuulub ka Dust Alert hoiatusfunktsioon, mis lubab kasutajal kontrollida pildisensori tolmusust.

6. Custom Image funktsioon piltide töötlemiseks
K20D uus Custom Image funktsioon võimaldab valida kasutajal kuue rezhiimi hulgast ning seadistada pilditöötlusparameetreid vastavalt oma soovile. Muuta saab pildi tonaalsust, värviküllust, kontrastsust ning teravust. Seadistamise käigus saab teha proovipilte ning veenduda seadistuste soovitud toimes.

7. Paindlik särisüsteem tõetruude tulemuste saamiseks
[1] Hyper Program funktsioon:
K20D Hyper Program funktsioon laseb fotograafil käepidemel oleva valikuketta abil lülituda programmrezhiimist (P) koheselt säriajaprioriteedi (Tv) või ava- prioriteedi (Av) rezhiimi. Programmrezhiimi naasmiseks tuleb vaid vajutada päästiku kõrval olevat rohelist nuppu.
[2] Hyper Manual funktsioon:
Manuaalrezhiimis pildistamisel valib kaamera rohelise nupu vajutamisel automaatselt korrektse särituse.
[3] Tundlikkuse prioriteediga rezhiim:
K20D kaameral on uus tundlikkuse prioriteediga (Sv) rezhiim, mille ülesanne on valida optimaalne avaarvu ja säriaja kombinatsioon fotograafi poolt määratud tundlikkuse alusel. Tundlikkust saab silmapilkselt nihutada (sammuga 1/2 või 1/3 astet) valikuketta abil.
[4] Säriaja+avaprioriteediga rezhiim:
TAv rezhiim (säriaja+avaprioriteet) kasutab ära digitaalkaamerate võimalust muuta tundlikkust suvalisel ajahetkel. Tulemuseks on rezhiim, mille puhul fotograaf valib avaarvu ning säriaja, kaamera valib tingimustest sõltuvalt sobiva tundlikkuse.

8. Selge ja ere pildiotsija
K20D klaasist pentaprisma pakub 95% vaatevälja ning 0,95× suurendust, mis muudavad kadreerimise ja teravustamise oluliselt mugavamaks. Koos Natural-Bright-Matte II mattklaasiga on tulemuseks suur ning ere pilt pildiotsijas.

9. Tolmu- ja ilmastikukindel konstruktsioon
K20D kere sisaldab 74 tihendit, mis muudavad konstruktsiooni niiskus- ja tolmukindlaks. Tihendiga on peale päästikunupu varustatud ka kõik teised nupud/hoovad/kettad. Tänu sellele saab K20D abil muretult pildistada nii vihmas kui ka tolmustes kohtades.

10. Sarivõte kiirusega kolm kaadrit sekundis
Liikuva objekti või muutuvate ilmete jäädvustamiseks võimaldab K20D pildistada sarivõtet kiirusega kuni 3 kaadrit/sek (kuni 38 kaadrit järjest). Uus kiire sarivõte lubab pildistada kuni 115 kaadrit kiirusega 21 kaadrit/sek**.
** Kiire sarivõtte puhul on pildi pikslite arv fikseeritult 1,6 megapikslit.

11. Suur laia vaatenurgaga LCD monitor
K20D kaamera tagaosas on suur 2,7-tolline värviline LCD monitor, mille lai vaatenurk võimaldab fotograafil näha selget pilti 160° nurga all nii horisontaalselt kui ka vertikaalselt. Uus Live View funktsioon võimaldab kasutada LCD monitori kadreerimiseks. Taasesitusel saab pilte ekraanil suurendada, võimaldades seega kontrollida pildi teravust ning detaile.

12. 11 punktiga täpne lai automaatteravustamise ala
K20D keerukal SAFOX VIII automaatse teravustamise süsteemil on 11 punkti (üheksa ristsensorit keskosas) mis teostavad automaatset teravustamist äärmise täpsusega ka kaadri servas asuva objekti puhul. Teravustamiseks kasutatud sensori punkt süttib pildiotsijas punasena ning võimaldab kiiresti kontrollida AF süsteemi tööd.

13. Võimas laetav aku
K20D uus suure mahtuvusega liitiumaku võimaldab pildistada umbes 740 kaadrit*** täielikult laetuna. Tänu energiasäästlike skeemide kasutamisele on voolutarve oluliselt väiksem.
*** PENTAX tingimustel toimunud testide käigus saadud tulemus. Kasutati D-LI50 liitiumakut, pildistati välklambita.

14. Muud omadused
1) 16-segmendiline särimõõtmine, keskmestav ning punktmõõtmine katavad suure hulga fotograafilisi situatsioone
2) Usaldusväärne katik peab vastu üle 100 000 võtte.
3) Jäik roostevabast terasest kere
4) 36 erifunktsiooni kaamera töö kohandamiseks
5) Universaalset tüüpi X-sünkropesa (uus omadus)
6) RAW nupp failivormingu kiireks vahetamiseks
7) Digitaalne eelvaade särituse kontrollimiseks
8) Eraldi müüdav akutald (D-BG2) vastupidavuse pikendamiseks
9) Üheksa digitaalfiltrit loominguliste efektide loomiseks
10)Keresisene RAW failide "ilmutamine" JPEG ja TIFF vormingusse
11)Ühilduvus SDM objektiivide vaikse ja kiire automaatse teravustamisega
12)Kaameraga kaasasoleval CD-ROM plaadil on PENTAX PHOTO Laboratory 3 (RAW failide töötlustarkvara), PENTAX PHOTO Browser 3, pildihaldur ning PENTAX REMOTE Assistant 3 (kaamera juhtimine arvuti abil).

• PENTAX ja smc PENTAX on PENTAX Corporation kaubamärgid.
• PENTAX PHOTO Laboratory, PENTAX PHOTO Browser, PENTAX REMOTE Assistant ja SDM on PENTAX Corporation kaubamärgid.
• Kõik muud brändi- ja tootenimed on nende omanike kaubamärgid.
• Disain ja tehnilised andmed võivad muutuda.

Allikas: Pentax Eesti