30 mai 2008

Tamronil Eestis uus esindaja

Photopoint annab teada et nemad (Nordic Digital AS) on nüüd uueks Tamroni esindajaks Eestis.

Allikas: photopoint.ee

Loe lisaks ka Photopointi blogist.

Fotokonkurss "Peatatud hetk Ülenurmes"


Ülenurme Vallavalitsus kutsub osa võtma fotokonkursist

PEATATUD HETK ÜLENURMES

Konkursi eesmärgiks on jäädvustada konkursi alapealkirjast lähtuvalt Ülenurme valla looduskauneid paiku, huvitavaid objekte, linnu-, looma- ja taimeliike, meie arhitektuurimaastiku omapära erinevatel aastaaegadel. Fotolt peab olema selgesti aru saada , et võte on tehtud Ülenurme vallas.

Täpsem info Ülenurme valla kodulehelt.

Portreefoto konkursi peaauhinna võitis Imre Klaasen


Eile kuulutati Estonia kontserdisaalis välja aasta portreefoto konkursi võitjad, Grand Prix auhinna sai Imre Klaaseni mustvalge foto tüdrukust Tallinna vanalinnas. Kõik fotohuvilised saavad oma lemmiku poolt hääletada 30. juunini internetilehel www.pentax.ee.


Fotovõistluse peaauhinnaks oli eksootiline fotoreis Aafrikasse, žürii valis Imre Klaaseni foto välja 1700 esitatud pildi seast. Žürii esimehe, fotograaf Kaupo Kikkase sõnul on hea portreefoto meeldejääv ja kunstiliselt nauditav ning jätab vaatajale ka mõtlemis- ja fantaasiaruumi. „Võidupilt torkas juba esimeses ringis silma oma eripärase lahenduse ja mõjususega ning läbi järgmiste valikuringide eristus see selgelt kõigist teistest,“ selgitas Kikkas võidufoto valiku tagamaid.

Žürii esimehe Kaupo Kikkase sõnul moodustasid suure osa võistlusele saadetud fotodest laste- ja kodupildid, mida on kindlasti suur rõõm teha ning mis omavad pildistaja ja modelli jaoks suurt sentimentaalset väärtust, kuid mis ei eristu kõrvaltvaataja jaoks kuigivõrd üldisest massist. „Samas oli väga häid ja sügavaid pilte, mis lausa naelutasid ennast vaatama. Meeldivaks üllatuseks osutusid laste kategooria parimaid, mis on kõik suurepärased portreefotod.“ Suur must-valgete piltide osakaal võidutööde hulgas on Kikkase sõnul seletatav sellega, et mustvalge koloriit aitab lihtsustada liigse ja tuua esile portreteeritava eripära ja isiksuse.

5.-22. maini kestnud “Pentaxi Aasta Portreefoto” konkursil hinnati võistlustöid kolmes kategoorias – lapsed, harrastajad ja professionaalid. Laste kategooria esikolmik kujunes järgmine: Kristo Moorits, Triin Jõeleht (teine ja kolmas koht), harrastajate esikolmikusse kuulusid Rene Altrov, Piret Noor ja Teno Vikerpuu ning professionaalide kategooria võitjaks osutus Karl-Erik Leik, teise koha saavutas Timo Toots ning kolmanda Rasmus Jurkatam. Olenevalt kategooriast küündisid autasud ühe pildi eest 12 000 kroonini, auhinnafond kokku ulatus 100 000 kroonini. Konkursil osales 640 hobi- ja professionaalset piltnikku.

Žüriisse kuulusid fotograafid Kristel Lukats, Annika Metsla, Toomas Tikenberg ja Kaupo Kikkas ning eelmise aasta peavõitja Riina Varol. Konkursile esitatud töid saavad hinnata kõik soovijad kuni 30. juunini www.pentax.ee, internetihääletuse põhjal selgitatakse välja publiku lemmik.

29 mai 2008

Eesti Looduse fotovõistlus 2008

Ajakiri Eesti Loodus ja MTÜ Loodusajakiri kuulutavad välja

Eesti Looduse fotovõistlus 2008

Tähtajad
Fotode esitamise viimane tähtaeg on 20. oktoober 2008. Võistlusfotod palume üles laadida Eesti Looduse kodulehel pärast 1. septembrit. Võistluse tulemused kuulutatakse välja detsembri algul Tartus. Täpse aja ja koha saab teada novembri algul Eesti Looduse kodulehelt.

Kes on osalejad?
Kõik, kes soovivad oma looma-, taime- või seenefotosid võistlemas näha, välja arvatud toimkonna liikmed. Arvesse lähevad vaid digifotod, mille pikema külje pikkus on vähemalt 3000 pikslit (noortel võib ka 2000) külgede suhtega 3 : 2 või 4 : 3, kas tiff- või vähima tihendamisega jpg-formaadis. Iga osaleja võib saata kuni kümme fotot (olenemata kategooriast), varem samal võistlusel osalenud või teistel võistlustel auhinnatud või äramärgitud tööd ei tohi osaleda.

Kes on pildil?
Kõik Eestis elavad olendid, elagu nad siis metsas või kodus, puu otsas või maa all. Foto ei tohi olla lavastatud ega digitaalselt manipuleeritud (selle alla ei käi elementaarne heleduse, kontrasti ja tonaalsuse kontroll). Pildistatav taim, loom või seen peab olema äratuntav ning foto autor peab fotole lisama objekti nime nii täpselt, kui ta teab. Iga foto juurde ootame pildi saamise lugu, mille pikkus on kuni 500 tähemärki (rtf-formaadis). Foto peab olema tehtud Eestis.

Kategooriad
Võisteldakse kahes vanuseklassis: noored kuni 16-aastased (kaasa arvatud) ning üldarvestus. Eraldi hinnatakse looma-, taime- ja seenepilte. Koduloomade ja -taimede fotosid hinnatakse põhivõistlusest eraldi. Iga pilt võistleb vaid ühe vanuserühma ühes kategoorias.

Fotode saatus
Korraldajatel on õigus auhinnatud fotosid tasuta avaldada MTÜ Loodusajakiri ajakirjades ja teistes trükistes. Kõiki võistlusele saadetud pilte võib tasuta kasutada MTÜ Loodusajakiri korraldatavatel näitustel ja muudel harivatel üritustel.

Auhinnad
Välja antakse loomafotode ja taime- või seenefotode peaauhind ja esimene auhind nii üld- kui ka noorte arvestuses. Ühtlasi jagatakse järgmistes kategooriates eriauhindu – loomafotode eest: käituv loom, väike loom (lähi- või makrovõte), aasta lind, koduloom (sh. lemmikloom), veeloom; taimefotode eest: väike taim (lähi- või makrovõte), aasta puu, aiataim, veetaim ja seen; samuti parima taime ja looma, taime ja seene või looma ja seene seoste kujutamise eest. Ohtralt eriauhindu võistluse korraldajatelt.

Lisainfo: http://www.loodusajakiri.ee/eesti_loodus
toimetus@el.loodus.ee, tel. 742 1143

27 mai 2008

Portreefoto konkursi võitja selgub 1700 pildi seast


Lõppenud portreefoto konkursist võttis osa 640 hobi- ja professionaalset fotograafi, kes esitasid kokku 1700 fotot. Konkursi tulemused selguvad sel neljapäeval, 29. mail suurejoonelisel lõpuüritusel Estonia kontserdisaalis, mille võitja sõidab eksklusiivsele fotoreisile Aafrikasse.


„Esitatud fotode tase oli tunduvalt kõrgem kui eelnevatel aastatel ning eraldi tõstaksin esile laste kategooriat, kus hoolimata kesisemast osalejate arvust leidus tõelisi pärleid,“ rääkis žürii esimees, fotograaf Kaupo Kikkas. Võistlusele esitatud pilte saab vaadata ja hinnata www.pentax.ee.

Žürii koosseisus fotograafid Kristel Lukats, Annika Metsla, Toomas Tikenberg ja Kaupo Kikkas ning eelmise aasta peavõitja Riina Varol hakkab esitatud tööde põhjal parimaid pilte välja valima täna. Kõikide kategooriate võitjad ning peaauhind – fotoreis Aafrikasse – kuulutatakse välja 29. mail toimuval suurejoonelisel lõpuüritusel Estonia kontserdisaalis, kuhu on oodatud nii võistlusel osalejad kui kõik teised fotohuvilised. Suurel ekraanil näidatakse 250 parimat võistluspilti ning üles astuvad smooth-jazz-pop muusikat viljelev Marjamaa Brothers ja Uku Suviste. Konkursile esitatud töid saavad hinnata kõik soovijad kuni 30. juunini, selle internetihääletuse põhjal selgitatakse välja ka publikulemmik.

“Pentaxi Aasta Portreefoto” konkursile said töid esitada nii professionaalsed kui hobipiltnikud, iga osaleja võis esitada kuni kolm fotot. Saadetud ülesvõtteid hinnatakse kolmes kategoorias – lapsed, harrastajad ja professionaalid. Iga kategooria puhul autasustab žürii kolme parimat pilti, olenevalt kategooriast küündivad autasud pildi eest kuni 12 000 kroonini, auhinnafond on kokku 100 000 krooni.

Parimat portreefotot selgitatakse juba kolmandat aastat. Kõikide võistlusele esitatud töödega saab tutvuda ning neid hinnata leheküljel www.pentax.ee.

23 mai 2008

PENTAX Optio W60 — veekindel digitaalkaamera, sukeldumiseks kuni kaks tundi nelja meetri sügavusel

HOYA CORPORATION annab teada uuest PENTAX Optio W60 mudelist. Olles veekindlate kaamerate hulgas üks kergemaid, on Optio W60 varustatuduue 28mm lainurksuumiga (5×), sensoril on 10 efektiivset megapikslit ning veekindlus on ligikaudu 30% parem kui eelnevatel mudelitel. See võimaldab kasutada kaamerat kuni nelja meetri sügavuses vees kuni kaks tundi järjest.

PENTAX Optio W60


Peamised omadused

1. Optiline 5× suumobjektiiv tagab paindlikkuse kompositsiooni seadmisel
Optio W60 kompaktses keres olev suumobjektiiv katab fookuskaugused vahemikus 28 kuni 140 mm (35 mm ekvivalendina). Tänu objektiivi ainulaadsele konstruktsioonile ei ulatu see kaamera kerest suumimisel välja. Hea ulatus tagab paindlikkuse kompositsiooni valikul, olgu see siis maastik, arhitektuur või grupipildid kitsas toas. Kombineeritult digitaalsuumiga (umbes 1× kuni 5,7×) on suurenduse koguekvivalendiks 28,5×.

2. Täiustatud veekindlus
Optio W60 kaamerat saab kasutada kuni kaks tundi järjest kuni nelja meetri sügavuses vees. Tegemist on eelmiste mudelitega võrreldes 30% parema tulemusega. See sai võimalikuks tänu juhtnuppude täiustatud ehitusele ning muude sõlmede veekindluse tõstmisele. Optio W60 vastab JIS Class 8veekindluse standardile ning peale selle ka JIS Class 5 tolmukindlusele. Lisaks võib kaamerat kasutada kuni –10°C külmas keskkonnas. Kaamerat on võimalik kasutada veespordis, suusarajal, kalaretkel ning mujalgi ilma, et peaks muretsema vedelike või mustuse pärast.

3. Kõrge kvaliteediga videolõigud
Optio W60 salvestab videot mõõduga 1280 × 720 pikslit. See on võrreldav HDTV eraldusvõimega. Kaameral on mitmed funktsioonid, mis muudavad videosalvestuse lihtsamaks ja nauditavaks. Movie SR (värinastabilisaator) vähendab värina mõju pildile ning näiteks Underwater Movie rezhiim on mõeldud optimaalsete parameetritega video salvestamiseks vee all.

4. Auto Picture automaatprogramm
Originaalsel Auto Picture tehnoloogial põhinevat stseenituvastust on selles kaameras veelgi täiendatud. Kaamera automaatselt tuvastab pildistustingimused ning valib optimaalse stseeniprogrammi. Pildistaja saab kasutada stseeniprogramme paljude erinevate stseenide pildistamiseks. Optio W60 suudab valida seitsme programmi hulgast: olemasolevatele (maastik, portree, öövõte ja Standard) programmidele lisandusid lill, sport ja öine portree.

5. Face Recognition näotuvastus
Optio W60 näotuvastus funktsioon võimaldab jäädvustada kauneid portreesid. Näotuvastus suudab kaadrist umbes 0,03 sekundi jooksul leida kuni 32 nägu ning määrata särituse ja teravuse nende alusel. Kaameral on ka naeratuse tuvastus, mis pildistab inimest just naeratamise hetkel ning silmapilgutuse tuvastus, mis hoiatab fotograafi juhul kui pildistatav särituse hetkel silmi pilgutas.

6. 10 efektiivset megapikslit tagavad detailsed fotod
Optio W60 pildisensori 10 efektiivset megapikslit tagavad veelgi teravamad fotod. Selle eraldusvõime juures on võimalik printida kuni A3 mõõdus teravaid fotosid.

7. Digital SR pildistabilisaator
Optio W60 kaameral on Digital SR pildistabilisaator, mis kasutab hämaras pildistamisel kaamera värina mõju vähendamiseks kõrget ISO tundlikkust (kuniISO 6400). Kõrgel tundlikkusel on säriajad hämaras lühemad ning kaamera värinei jõua pildi teravust mõjutada. Lisaks korrigeerib elektrooniline stabilisaator piltide udusust taasesituse käigus.

8. Ere, hea nähtavusega LCD monitor
2.5-tolline kõrge lahutusvõimega (umbes 230,000 punkti) LCD monitor onkaetud AR (Anti-Reflection) peegeldusvastase kattega, mis muudab monitori nähtavuse eredates tingimustes märksa paremaks. Monitoril on ka lai vaate-nurk — umbes 170° nii horisontaalselt kui ka vertikaalselt. See tähendab, et fotosid saab kerge vaevaga kontrollida iga nurga alt.

9. Muud omadused
(1) Makrorezhiimi saab kasutada objektiivist kuni 1 cm kaugusel olevate objektide jäädvustamiseks suurelt
(2) Digital wide funktsioon ühendab kaks võtet digitaalselt, saavutades digitaalse panoraami vaatenurga ekvivalendiks umbes 21mm (35mm ekvivalendina)
(3) SP (Super Protect) vääristus lisab vett tõrjuva katte objektiivi esiläätsele, takistades sellega veepiiskade tekkimist
(4) Eraldi müüdav Optio W60 Skin O-CC812 kaitseb kaamerat mustuse ja kriimustuste eest
(5) Panoraamrezhiim ühendab omavahel kuni kolm kaadrit ilusaks panoraamiks
(6) Intelligentne suum laiendab optilise suumi ulatust ilma, et pildikvaliteet sellega kannataks
(7) Kasutab SD ja SDHC mälukaarte
(8) Umbes 36,4 MB sisemälu
(9) Pildiraamide funktsioon võimaldab kasutada loominguliste piltide jäädvustamisel kuni 80 erinevat pildiraami
(10)Kuupäeva ja kellaaja pealetrüki võimalus
(11)Komplektis ACDSee for PENTAX 3.0 piltide vaatamise/haldamise tarkvara, mis töötab ka operatsioonisüsteemis Windows Vista™
(12)Toetab PictBridge, DPOF funktsioone, Exif Print ja PRINT Image Matching.

*PENTAX Corporation ja HOYA CORPORATION ühinesid 31. märtsil 2008.

• PENTAX ja Optio on HOYA CORPORATION kaubamärgid.
• Kõik muud brändi- ja tootenimed on nende omanike kaubamärgid või registreeritud kaubamärgid.
• See toode toetab PRINT Image Matching III. PRINT Image Matching võimaldab digitaalkaamerate, printerite ja tarkvara abil luua fotograafil tema kavatsustele vastavaid pilte. Mõned funktsioonid ei ole kasutatavad, kui printer ei toeta PRINT Image Matching III.
© 2001 Seiko Epson Corporation. Kõik õigused kaitstud. Print Image Matching ja logo on Seiko Epson Corporation kaubamärgid.
• Disain ja tehnilised andmed võivad muutuda ilma eelneva hoiatuseta.

Allikas: www.pentax.ee

22 mai 2008

Fotokonkurss "Pidu Tallinki laevadel"

Club One kuulutab Tallink/Silja Line Club One püsilientidele välja fotokonkursi teemal PIDU TALLINKI LAEVADEL. Jäädvustage oma parimad peohetked Tallinki laevadel ja saatke digitaalne foto mahus 1-10MB koos kontaktaendmetega aadressil clubone@tallink.ee hiljemalt 1.augustiks 2008.


3 parimat fotot avaldatakse augustikuu Club One püsikliendi ajakirja veergudel. Konkursi võitjat premeeritakse kruiisiga Stockholmi 4 inimesele A klassi kajutis.

Canon FanFoto konkurss

Kuni 29.juunini kestab Canon fanFoto konkurss mille eesmärgiks on jäädvustada UEFA 2008 võistlusteni kasvavaid meeleolusid.

Fan Foto, mis kestab kuni turniirini ja ka selle kestel, pakub Euroopa spordifännidele võimalust laadida üles oma jalgpallifotosid ning võita fantastilisi Canoni poolt väljapandud auhindu, kusjuures kogu võistluse võitjale saab osaks unustamatu peaauhind, milleks on väljakuäärne spordifotograafia kogemus UEFAga UEFA EURO 2008™ mängul. See on suurepärane ja ainukordne võimalus tavainimesel koos maailma parimate spordifotograafidega UEFA EURO 2008™ mängul küljejoonele pääseda.

Canon FanFoto galerii asub aadressil www.euro2008.com/canonfanfoto

Allikas ja lisainfo: www.canon.ee

Kaari Saarma fotonäitus "Meeleliselt meelega"


Täna, 22.mail kell 17.00 avatakse Tampere maja galeriis Kaari Saarma fotonäitus "Meeleliselt meelega".

Noor fotograaf Kaari Saarma armastab loodust ja eriti selle imeväikesi vorme. Piltidel on makrofotod veepinna peegeldustest ja virvendustest, puidu- ja jääpinna põnevatest mustritest, taimedest ja isegi päikesevalguses kuldsetena tunduvatest kitsepabulatest.

Fotograaf leiab, et huvitav pilt on nagu pähkel, mida ei saa kohe lahti ning millest leiab midagi uut seda korduvalt vaadateski. Pilti nähes peaks jääma vaatajale ruumi mõelda.

Näitus on avatud kuni 15. juunini 2008.

Allikas: tamperemaja.ee

Fotovõistlus «Avasilmi — Vormsi 2008»

Vormsi vald kutsub kõiki osalema Vormsi esimesel suurel fotovõistlusel: kutsub vaatama ja kogema – avasilmi – saare elu, olu ja ilu, avastama Vormsis oma saart, püüdma seda tabamatut vormsisust ning jäädvustama kaameraga oma elamusi, tundeid ja meeleolusid.

«Avasilmi»-võistlusel ei hinnata foto uhkust ja ilu, vaid seda, kui kõnekalt, kui tabavalt, kui vahetult iga pilti talletatud aja ja ruumi killuke Vormsist räägib. Võistlusel ei ole kategooriaid ega ka osalejate loovust piiravaid rangeid reegleid, pildistada võib kõike ja endale kõige meelepärasemal viisil. See-eest on palju auhindu ja loodetavasti ka palju meeldejäävaid elamuslikke hetki.

Võistluse reeglid leiad siit.

Allikas ja lisainfo: http://avasilmi.vormsi.ee/

20 mai 2008

Flickr tugi ja Save As funktsioon Adobe Photoshop Expressile

Adobe on lisanud märtsis välja kuulutatud Photoshop Express Betale kasutajate poolt palavalt oodatud Flickr toe ja Save As funktsiooni.


Adobe Photoshop Expressi avalik beetaversioon on kasutatav kõige veebilehitsejatega aadressil http://www.photoshop.com/express

Tanja Muravskaja Vaal Galeriis


Ülehimme, 22. mail kell 18 avatakse Vaal galeriis Tanja Muravskaja isikunäitus "Nemad, kes laulsid koos". Näitus jääb avatuks 10. juunini.

Kohalik kunstiavalikkus mäletab ehk, et eelmisel kevadel, vahetult enne Pronksiööd, oli terve Linnagalerii põrand kaetud taevasinise vaibaga.

Esimese saali seintel poseeris alasti kümmekond noorema generatsiooni kunstnikku, ainsaks aksessuaariks riigilipp, tagatoas aga seisid neo-natsi välimusega noorukid selle sama lipu kõrval valves. See oli näitus pealkirjaga "Positsioonid".

Sel kevadel, pisut üle aasta pärast Pronksiööd, on Vaala seintel soliidsed portreed ja rõdul valgusvihus kasutusvalmis mikrofon. Sügavmustalt taustalt vaatab vaatajale otse silma kümmekond vananevat, kuid siiski äärmiselt väljapeetud olekuga endist revolutsionääri. Vaatajale jääb võimalus nende pilgu all ise tribüünile ronida, pidada kihutuskõne ja pöörata riiki või hoopis tervitada oma kaaslasi allkorrusel mõne lauluga. See on näitus pealkirjaga "Nemad, kes laulsid koos" ja ei pea olema eriline geenius mõistmaks, et tegemist on järjega eelkirjeldatud "Positsioonidele".

Laulva revolutsiooni eestvedajad, vabadusvõitlejad ja riigiisad - üheltpoolt rahvuskangelased, kelle ideaalid, püüdlused ja visa töö viisid ühe väikeriigi taastamiseni, teisalt aga tänase Eesti ühiskonna ja selle rahvusküsimusi puudutavate väärtushinnangute insenerid. Vananevate revolutsionääride paraadportreede galerii tõstatab küsimuse rahvusliku ideoloogia ja selle positsiooni muutumise kohta ajas. See, mis oli iseenesestmõistetavalt kõige tähtsam 1990ndate alguses, ei pruugi täna enam kehtida kui ülim väärtus ja tegutsemisprintsiip. Ja aeg on möödunud: seda tunnistavad vabadusvõitlejate näod. Portreefotodel: Jüri Adams, Ignar Fjuk, Liia Hänni, Tunne Kelam, Mart Laar, Marju Lauristin, Ülo Nugis, Mart Nutt, Lagle Parek, Edgar Savisaar, Enn Tarto, Heinz Valk.

Minge kindlasti vaatama - Tanja Muravskaja näitus on suurepärane võimalus mõtiskleda rahvuse, riigi ja rahvusriigi olemuse ja tähenduse üle siin ja praegu, selles poliitilises situatsioonis, milles praegu elame.

Lisainfo:
Mari Volens

Vaal galerii
6810871
galerii@vaal.ee


Allikas: vaal.ee

Makrofoto kursus Soomaal


13. - 15. juuni 2008 korraldab Fotobrigaad Karuskosel, Soomaa Rahvuspargis makrofotokursuse. Kursuse juhendajaks on tuntud loodusfotograaf ja doktorikraadiga bioloog-zooloog Urmas Tartes.

Makroobjektiivi omamine ei ole osalemiseks ilmtingimata vajalik, piisab standardobjektiivi makrofunktsioonist. Ja väga vahvaid makrofotosid saab teha ka "seebikaga". Selleks, et kampa lüüa, ei pea olema pildistaja professionaalsel tasemel, tähtis on huvi ja hea tahe. Kursusest saab osa võtta maksimaalselt 20 inimest.

Kursuse hind 1700.- krooni sisaldab õpetust, 36 kaadri väljatrükki, personaalset pildianalüüsi, majutust, mõnusaid saunaõhtuid parvsaunas ja vanaaegses suitsusaunas, hommiku-, lõuna- ja õhtusööke, lõkkeõhtuid, rabamatka ja suveõhtust kanuutamatka. Vaata kursuse kava SIIT


Lisainfo:
Silja Oja
E-post: info@fotobrigaad.ee
Tel.: 52 82 520
Skype: silja.oja
Fotobrigaad OÜ

Allikas: fotobrigaad.ee

Fotokonkurss KANNA MÖNUGA

Saaremaa Vodka korraldab 1.maist kuni 3.juulini fotokonkursi "Kanna mönuga"

Kampaanias osalemiseks tuleb teha foto, millel on näha Saaremaa Vodka nokamüts, ning laadida foto digitaalselt Saaremaa Vodka kampaanialehe kaudu internetti. Viimane fotode laadimise kuupäev on 26.06.2008. Kampaanialehe aadress on www.saaremaavodka.ee.

Kampaania auhindadeks on iganädalaselt välja antav Saaremaa Vodka komplekt, millesse kuulub üks Saaremaa Vodka juubelipudel ja kuus viinapitsi, ning peaauhinnaks Canon EOS-450D kaamera.

Täpsem info: www.saaremaavodka.ee

19 mai 2008

Fotokonkurss “Sahinad öös”

Tartu Ülikooli üliõpilasesindus korraldab Tartu Ülikooli Ööraamatukogu (19. - 29. mai) raames fotokonkursi. Võistluse teemaks on “Sahinad öös”.

Konkursil võivad osaleda kõik Tartu Ülikooli üliõpilased ja töötajad. Iga osaleja võib saata kuni 3 fotot, mille minimaalne suurus on 2048×1536 pikslit ja maht mitte üle 5MB.

Tööde esitamise viimane tähtaeg on 22. mai.

Fotod saata aadressil: holar.sepp@gmail.com
Pealkirjaks märkida “Sahinad”.

Allikas, lisainfo: blog.photopoint.ee

Neljapäevani saab osa võtta portreefoto konkursist


Selle neljapäevani on kõigil fotohuvilistel võimalik osa võtta üle-eestilisest portreefoto konkursist, mille võitja sõidab eksklusiivsele fotoreisile Aafrikasse. Võistlusele juba laekunud pilte saab vaadata ja hinnata veebilehel www.pentax.ee.


5.-22. maini kestvast konkursist on oodatud osa võtma nii professionaalsed kui hobipiltnikud, sest laekunud töid hinnatakse kolmes kategoorias - lapsed, harrastajad ning professionaalid. Iga kategooria puhul autasustab žürii viit parimat pilti, olenevalt kategooriast küündivad autasud pildi eest kuni 12 000 kroonini. Lisaks selgitatakse välja publikulemmik ning konkursi peavõitja, keda ootab ees ligi 40 000 krooni maksev seikluslik fotoretk Aafrikasse. Kokku küündib konkursi auhinnafond 100 000 kroonini.

„Võistlusel osalemiseks ei ole tingimata tarvis kallist kaamerat ja suuri erialaseid teadmisi, sageli piisab vaid õige hetke või ootamatu vaatenurga tabamisest,” julgustas võistlusest osa võtma žürii liige, fotograaf Kaupo Kikkas. “Kutsume osalejaid üles eksperimenteerima, olema julged ning väljendama inimeste emotsioone ja ilmeid läbi põnevate vaatenurkade ja värvilahenduste.”

Parimat portreefotot selgitatakse “Pentaxi Aasta Portreefoto” võistluse abil välja juba kolmandat aastat. Konkursil osalemine on tasuta, iga võistleja saab esitada kuni kolm fotot. Võistlustöödega saab tutvuda leheküljel www.pentax.ee, kus on üleval ka vajalik lisainformatsioon fotode tehniliste nõuete ja konkursitingimuste kohta.

Portreefoto võistlusele paneb punkti 29. mail toimuv suurejooneline lõpuüritus Estonia kontserdisaalis, kuhu on oodatud nii võistlusel osalejad kui kõik teised fotohuvilised. Suurel ekraanil näidatakse parimaid võistluspilte ning üles astuvad smooth-jazz-pop muusikat viljelev Marjamaa Brothers ja Uku Suviste. Fotovõistluse lõppüritusel kuulutatakse välja konkursi kõikide kategooriate võitjad ning antakse üle Grand Prix auhind.


Lisainfo:

E-post: portree@pentax.ee
Telefon: 661 0831
www.pentax.ee

17 mai 2008

Loodusfotokonkurss „Põlvamaa jõgede ilu“

Kutsume Teid osalema loodusfotokonkursil „Põlvamaa jõgede ilu“, mille parimad tööd avaldatakse raamatus ”Põlvamaa jõed”. Konkursile oodatakse osalema täiskasvanuid, noori ja lapsi loodusfotodega, millel on jäädvustatud Põlvamaa jõgede ilu ning jõeäärse looduse mitmekesisus.
Võistlustööde esitamise tähtaeg on 1.juuli 2008.

Lisainfo:
telefonil 799 8194
mari.padari@polva.envir.ee
www.envir.ee/polvamaa

Peeter Langovitsi kohtumised

Eile avati Rahvusraamatukogu peanäitusesaalis ja fuajees fotograaf Peeter Langovitsi näitus “Kohtumised. Valik fotosid 1973-2008”. Näitus on avatud 7. juunini.

Täpsem info Eesti Rahvusraamatukogu lehelt.

15 mai 2008

Teadaanne ZUIKO DIGITAL ED 12-60mm F 2.8-4.0 omanikele

Olympus on alati andnud endast parima, et pakkuda oma toodele kõrgtasemel hooldust ja remonti ning kliendituge. Meie hoolime igast oma kliendist.
Olympus Imaging Europa GmbH on oluline teadaanne, mis võib mõjutada mõningaid ZUIKO DIGITAL ED 12-60mm 1:2.8-4.0 SWD objektiivide omanikke. Kõikide objektiivide manuaalfookus töötab nii nagu peab, kuid osade objektiivde autofookusega võib probleeme esineda. Selle põhjuseks on autofookusmootori tootmisprotsessis tekkinud viga.
Probleem võib esineda ainult ZUIKO DIGITAL ED 12-60mm 1:2.8-4.0 SWD objektiividel, mille seerianumber jääb 230005416 ja 230010688 vahele.
Seerianumbri leiate siit:

Soovitame kontrollida, kas teie objektiiv on üks nendest objektiividest, mille autofookus ei toimi korralikult. Loomulikult tagab Olympus vigase toote tasuta läbivaatuse ja paranduse.
Kui teie objektiiv on üks nendest objektiividest, mille autofookus ei pruugi korralikult töötada, võtke ühendust järgneva Olympuse esindusega: Olympus Estonia OÜ, järvevana tee 9, 11314 Tallinn, Estonia
Teie objektiivile tehakse kahe nädala jooksul põhjalik läbivaatus ja vajadusel ka remont.
Olympus vabandab võimalik ebameeldivuste eest ja tänab koostöö eest.

Lugupidamisega, Olympus Estonia

13 mai 2008

Olympus E-520 ja 9-18mm F4,0-5,6


Olympus teatas täna E-510 järeltulija E-520 turuletoomisest.

Paljude kõrgtehnoloogiliste omadustega uus EISA poolt auhinnatud E-500 seeria kaamera - E-520 on väga kerge ja kompaktse ehitusega. See kaamera toob professionaalse fotograafia tavakasutajale lähemale võimaldades manuaalfunktsioonide abil täita ka ambitsioonikamaid ülesandeid. Keresse integreeritud stabilisaator aitab teha teravaid pilte isegi näiteks selliste objektiividega nagu ülisuure lainurgaga ED 9-18mm 1:4.0-5.6 objektiiv.

ZUIKO DIGITAL ED 9-18mm (ekvivalent 35mm filmikaameral: 18-36mm) on ülisuure 62° vaatenurgaga lainurkobjektiiv. Objektiivi kerge (280g) ja kompaktne (kõigest 76mm pikkune) disain teevad selle kaasas kandmise väga mugavaks ning muudavad lainurkfotograafia kasutajasõbralikumaks ning taskukohasemaks

AHHAA fotokonkurss “Teadlane - tänapäeva kangelane!”

Teaduskeskus AHHAA korraldab koostöös Anne Noortekeskuse ja EENetiga fotokonkursi "Teadlane - tänapäeva kangelane".

Võistlus toimub kolmes vanuserühmas: kuni 12 aastased, 13-18 aastased, 19 aastased ja vanemad. Fotode esitamise tähtaeg on 17. august 2008. Iga osaleja võib esitada kuni kolm enda tehtud fotot.

Lisainfo fotokonkursi lehel.

Eesti Vabariigi fotokuningad Kuninga tänavalt

15. mail 2008 kell 15.00 avatakse Fotomuuseumi teisel korrusel näitus "Eesti Vabariigi fotokuningad Kuninga tänavalt".
Väljapanek annab ülevaate vendadest fotograafide Johannes ja Peeter Parikase elust ja loomingust. Näitus jääb avatuks 2009 aasta maini.

09 mai 2008

Tallinna päev fotos

Tallinna Linn ja Eestifoto ootavad kõiki fotohuvilisi 15. mail Tallinna päevale!

Kallid fotohuvilised, 15. mail toimuva Tallinna päeva raames avaneb teil kell 17:00 suurepärane võimalus osaleda workshopil ja pildistamisretkel mereäärses Tallinnas. Selleks ei ole tarvis teha muud kui lugeda läbi tingimused ja ennast kirja panna.
Kõikidele registreerunutele saadetakse e-maili teel 13. mail info täpse kogunemispaigaga..

Kõik üritused on tasuta!
Kogu Tallinna päeva kava leiad siit!

Täpsem info: http://www.eestifoto.ee/tallinnapaev/

Fotokonkurss „Lehm – unustamatu loom”

Fotokonkurss „Lehm – unustamatu loom”
Tänapäeval jääb loomakasvatus ja piimatootmine
inimestele üha kaugemaks. (Foto)võistluse ideeks on taasluua kogemusi meie toidu algallikaga. Kui ei õnnestu lehma enam meie looduses kohata, siis võib joonistada ka mälestuste ja vanarahva jutustuste põhjal pildi.

Tööd tuleb saata autori kontaktandmetega hiljemalt 01. septembriks e-posti teel
erika(ät)uhtnatalutehnika.ee,
posti teel
Rägavere tee 38, 44312 Rakvere
.**
Saabunud teoseid eksponeeritakse koduleheküljel www.uhtnatalutehnika.ee ning ettevõtte
Rakvere, Tartu, Tallinna ja Viljandi kauplustes. Tabavamate hetkede ja mälestuste jäädvustajaid ootavad auhinnad.

AS Uhtna Talutehnika on 100% Eesti kapitalil põhinev ettevõte, kes on
tegutsenud juba üle 16 aasta ning ettevõttes on üle 60 töötaja. Täna müüb
selliste tuntud kaubamärkide põllumajandus- farmitehnikat
ning –seadmeid nagu Case IH, Lely, Pellon, Strautmann, Welger, Rabe, Zago,
Sennebogen.

AS Uhtna Talutehnika korraldab (foto)konkurssi, kuhu on oodatud kõik põnevad
hetkejäädvustused lehmadest ja lehmadega. ***

Täiendav info:
Erika Pääbus,
reklaamijuht
tel 51 09 547

** Konkursist võivad osa võtta kõik vanusest sõltumata.
Saadetavate tööde ja piltide arv ei ole piiratud.
Uhtna Talutehnika töötajad ega nende pereliikmed konkursil osaleda ei saa kuid
piltide eksponeerimine on neile lubatud.

*** Tähelepanu! Uhtna Talutehnika ei kanna vastutust autoriõiguste
rikkumise eest. Saatja peab endale aru andma, et piltide kopeerimine
teistest allikatest võib rikkuda autori õigusi ja ise võtab vastutuse endale.

Ajakirja Cheese uus number saadaval


Ilmunud on ajakirja Cheese uus number.

Cheese 28 algab Andres Tarto inimloomuse klassikalist mustrilist ja maist elutegevust iseloomustavate „teise korruse” vaadetega; Peeter Lauritsa metoodilised märkmed saadavad tema kureeritud „Eskapistid!” näitusel osalenute teoseid; Eero Epner jätkab Cheese 27s alguse saanud peatükki uuemast Eesti fotoloost läbi DeStudio tegemiste; KUMU annab teada läbi suve avatud olevast, Liina Siibi kureeritud näitusest „Reis maale. Etnograafilsied tüübid fotos”; Fonograaf kirjutab Tallinna Linnagaleriis ja linnaruumis selle aasta veebruaris näha olnud Anna Hintsi fotonäitusest „Pildid, mida ma kellelegi ei näita” ning Toomas Tetloffi ja Erkki Luuki korraldatud „rahvusvaheline konverents. teaduslik konverents. 2008”; Merilyn Püss tutvustab enda kureeritud EKA ja TKK fototudengeid ühendanud, Tartus, Y-galeriis näha olnud näitust „Ouline mahakustuv”; Ki wa heas-mõttes-kõhedust-tekitavat reisikirja Tiibetist saadavad samasuguse mõjuga autori fotod; Peeter Linnapi sulest jätkub Cheese 27s alguse saanud fotoloogia seeria teemal „fotod kui märgilised moodustised”; tutvust saab teha Hasselblad 2008 rahvusvahelise fotopreemia laureaadiks valitud Mehhiko fotograafi Graciela Iturbide töödega; ning võrrelda Maailma pressifoto 2007 ja 2007. aasta Eesti parimaid pressifotosid; Jaanus Järva näitab must-valget loodusfotot; Rivo Sarapik käis Eesti esimesel Nikoni fotoakadeemial; lõpetuseks nagu ikka näpuotsaga tehnikauudiseid.

06 mai 2008

Algav portreefoto konkurss saadab võitja Aafrikasse

Tänasest kuni 22. maini saavad kõik huvilised võtta osa üle-eestilisest portreefoto konkursist, mille auhinnafond ulatub üle 100 000 krooni. Baltimaade suurima portreefotode konkursi võitja sõidab eksklusiivsele fotoreisile Aafrikasse, võistlusele laekunud pilte saab vaadata ja hinnata veebilehel www.pentax.ee.

„Inimeste emotsioone annab kõige paremini edasi just portreefoto, seega kutsume üles kõiki, keda fotopisik kasvõi natukenegi näpistanud on, jäädvustama sõprade ja pereliikmete ilmeid ja tundeid,“ julgustas võistlusest osa võtma selle üks korraldajaid, fotograaf Kaupo Kikkas.

“Pentaxi Aasta Portreefoto” konkursile on oodatud osalema nii professionaalsed kui hobipiltnikud, iga osaleja võib esitada kuni kolm fotot. Saadetud ülesvõtteid hinnatakse kolmes kategoorias – lapsed, harrastajad ja professionaalid. Iga kategooria puhul autasustab žürii viit parimat pilti, olenevalt kategooriast küündivad autasud pildi eest kuni 12 000 kroonini. Lisaks selgitatakse välja publikulemmik ning konkursi peavõitja, keda ootab ees ligi 40 000 krooni maksev seikluslik fotoretk Aafrikasse.

Parimat portreefotot selgitatakse välja juba kolmandat aastat ning tänavu oodatakse võistlusest osa võtma ligi 2000 pilti. Konkursil osalemine on tasuta, töid saab esitada kuni 22. maini 2008. Võistlustöödega saab tutvuda leheküljel www.pentax.ee, kus on üleval ka vajalik lisainformatsioon fotode tehniliste nõuete ja konkursitingimuste kohta.

Portreefoto võistlusele paneb punkti 29. mail toimuv suurejooneline lõpuüritus Estonia kontserdisaalis, kuhu on oodatud nii võistlusel osalejad kui kõik teised fotohuvilised. Suurel ekraanil näidatakse parimaid võistluspilte ning üles astuvad smooth-jazz-pop muusikat viljelev Marjamaa Brothers ja Uku Suviste. Fotovõistluse lõppüritusel kuulutatakse välja konkursi kõikide kategooriate võitjad ning antakse üle Grand Prix auhind.

Lisainfo:
E-post: portree@pentax.ee
Telefon: 661 0831
www.pentax.ee

03 mai 2008

TIPA 2008 tõi 4 auhinda ka Canonile

TIPA (Technical Image Press Association) 2008 jagas Canoni seadmetele järgimisi tiitleid:

Parim digitaalne peegelkaamera edasiarenenud fotograafile: Canon EOS 450D
Canoni uusim lisa digipeegelkaamerate sekka on EOS 450D, mida kohtunikud kirjeldasid kui suurepärast kaamerat digifotograafia avastamiseks. Kaameral on 12,2 megapiksline lahutusvõime, suur 3,0" LCD-ekraan koos Live View režiimiga ning kiire uus fookustamissüsteem. Kaamera on võimeline sarivõtteks 3,5 kaadrit sekundis. Ülikompaktse ja kerge korpusega kaamerad on lihtne ja mugav kasutada.

Parim taskukohase hinnaga objektiiv: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS
EF-S 55-250MM f/4-5.6 IS on ideaalne looduse, spordi ja reisiobjektiiv, mida iseloomustab tohutu fookuskauguste vahemik. Objektiivi 4-astet korrigeeriv optiline pildistabilisaator võimaldab saada perfektseid fotosid ka hämaras. Spetsiaalne ehitus, kus on 12 läätse 10s grupis võimaldab hoida pildimoonutused kontrolli all. Kuna objektiiv kaalub kõigest 390g on see piisavalt kerge, et fotograafid saaksid seda pidevalt oma fotokotis kaasas kanda.

Parim multifunktsionaalne fotoprinter: Canon PIXMA MP970
Kohtunikud iseloomustasid PIXMA MP970 kui seadet, mis trükib suurepäraseid fotosid ning lahendab ka muud ülesanded. Seitse eraldi tindikassetti võimaldavad reprodutseerida tõetruid värve ning Canoni Fine trükipea võimaldab ülimat teravust ning eraldusvõimet 9600x2400 dpi. Edasiarendatud skannimis- ja paljundamisvõimalused teevad seadmest tõsise multifunktsionaalse tööriista.

Parim lameskanner fotode jaoks: Canon Canoscan 8800F
4800x9600 ppi eraldusvõimega CanoScan 8800F on loodud disaineritele, kunstnikele ja fotograafidele, kes otsivad optimaalset skannimiskvaliteeti. Kohtunikud märkisid, et 8800F annab kasutajale täislahenduse kõikides fotoarhiveerimise vajaduseks võimaldades skannida korraga kuni 12 slaidi või negatiivi. Kiideti ka seadme automaatset filmiskannimise parandustehnoloogiat FARE 3, mis eemaldab automaatselt skannilt tolmu, kriimustused, tuhmumised ning teralisuse. CanoScan 8800F on esimene Canoni skanner, milles kasutatakse suure valgustihedusega LED-valgusteid. See eemaldab soojenemisaja ning võimaldab skannimist alustada kohe otse unerežiimist.

Allikas: Overall

Canon EOS 1D Mark III ja EOS 1Ds Mark III tarkvarauuendused

EOS 1D Mark III vesrioon 1.2.3 :

See tarkvarauuendus parandab kaamera tööd järgmiselt:

• Lisavõimalused autofookuse punktide valimiseks kasutajafunktsiooni C.Fn III-9 hulgas
• Lisavõimalused särikompensatsioonile ligipääsemiseks kasutajafunktsiooni C.Fn IV-3 hulgas
• Lisavõimalused välgu menüüs
• Parandatud autofookuse tööd servoteravustamisrežiimis

Tarkvarauuenduse allalaadimiseks ja ingliskeelse õpetuse vaatamiseks klõpsake alloleval lingil.

EOS 1D Mark III


EOS 1Ds Mark III vesrioon 1.2.2 :

See tarkvarauuendus parandab kaamera tööd järgmiselt:

• Lisavõimalused autofookuse punktide valimiseks kasutajafunktsiooni C.Fn III-9 hulgas
• Lisavõimalused särikompensatsioonile ligipääsemiseks kasutajafunktsiooni C.Fn IV-3 hulgas
• Parandatud autofookuse tööd servoteravustamisrežiimis

Tarkvarauuenduse allalaadimiseks ja ingliskeelse õpetuse vaatamiseks klõpsake alloleval lingil.

EOS 1Ds Mark III

02 mai 2008

Kolm fotonäitust Pärnus Chaplinis

Pärnu Uue Kunsti Muuseum teatab oma fotonäitustest “Kunst elada”, “Maa ja taeva vahel” ning “Linnu elu”.

Alates 18. aprillist 28. maini on näitusel “Kunst elada” vaadata Tõstamaa perearsti Madis Veskimäe fotoportreed, aga 2. mail avatakse veel kaks uut fotonäitust (tsiteerin Mark Soosaare pressiteadet):

“MAA JA TAEVA VAHEL”
Skulptor Tiiu Kirsipuu tuli hiljaaegu tagasi Peruust ning esitleb fotoimpressioone müütilisest linnast Machu Picchust. Inkade impeeriumi aegsest nn. “kadunud linnast” publitseeritakse tavaliselt ühte ülevalt vahitornist pildistatud üldplaani. Antud näitusel näete fotosid, kus jäädvustatud põhiliselt detailid. Vaated kivilinnale vahelduvad originaalsete laamavillast vaipadega Andide kõrgplatoodel elavate inkade rahvaliku käsitööga. Näitus MAA JA TAEVA VAHEL on põnevaks avastuseks nii teadmishimulisele kooliõpilasele kui igale inimkonna kultuuriloost huvituvale inimesele.
Näituse heliline taust helipildid Arvo Urbilt.

LINNU ELU
Ka teine uus näitus kätkeb nii koolitust kui kunsti. Sven Začeki ülesvõtted ning Mark Soosaare videod händkakkude elust pakuvat haaravat vaatemängu sulelise küti ning enamiku ajast õhus viibiva pereisa tegemistest.
LINNU ELU on lugu linnust, kes tänu kunstilisele mõtestatusele muutub isiksuseks.

Mõlemad uued koguperenäitused avatakse reedel, 2. mail kell 14.00.

Uue Kunsti Muuseum
Esplanaadi 10
Pärnu
Avatud iga päev 9-21

www.chaplin.ee


Allikas: foto.diip.ee

Eesti Noorte Fotokunst 80-ndail Lee Fotokeldris

Tallinna Fotomuuseumis, Raekoja tn 4/6 on 24.aprill kuni 5.mai 2008 avatud näitus “Eesti Noorte Fotokunst 80-ndail”.

Fotograafia on saanud tänu tehnika tormilisele arengule ning kogu maailmapildi avardumisele hobiks number üks ka meil Eestis. Eriti on see populaarne noorte hulgas, kellel on piiramatud võimalused oma pilte eksponeerida interneti fotosaitides ja oma kodulehekülgedel, osaleda digifotokonkurssidel.

Samas oli fotograafia meie noorte hulgas populaarne ka varem, ajal, kui igaüks tegi oma pildid kas enda või siis mõne sõbra koduses “laboris” ise algusest lõpuni valmis. Siiski polnud paljudel julgust ega võimalustki oma töid laiema avalikkuse ette tuua, neil puudus väljund.

Aastatel 1982,1984 ja 1986 ENSV Vabariikliku Isetegevusmaja fotometoodiku, Jaan Sülla ning Tallinna fotoklubi aktivisti Peeter Langovitsi korraldatud üleriigiline fotokonkurss “Eesti Noorte Fotokunst” oli katse luua fotost huvitunud noortele stiimul oma võimete proovilepanekukuks. Tulemus oli rabav, nii 16-17 kui 18-30 aastaste vanusegrupis oli osavõtt väga elav, töid laekus kõikjalt üle Eesti ning nende seas oli tõelisi shedöövreid.

Paremad tööd eksponeeriti Kiek in de Kökis ning see oli mitmetele meie tänase foto tuntud tegijatele esimeseks tõsisemaks tuleprooviks. Nende hulgas võiks nimetada Peeter Lauritsat, Ove Maidlat, Peeter Hütti, Peeter Linnapit ja mitmeid teisigi, kelle edasine elu on jäänud lahutamatult seotud fotograafiaga.

Käesolev näitus on valik konkursile saadetud fotodest, mis jäid erinevatel põhjustel autoreile tagastamata ning lisaks juhendi järgi korraldajatele jäänud auhinnatöödest. Oma aja dokumentidena peaksid nad kindlasti pakkuma huvi tänastele vaatajatele ja eriti noortele, kelle elukeskkond kardinaalselt erineb tollasest. Head vaatamist!


Allikas: foto.diip.ee